Jeugd

Voorlezen

Doorheen het jaar nemen onze voorlezers de kinderen mee naar het kasteel van prinses Arabella, doen ze de stoelendans met Kikker, skiën ze met Anna, of gaan ze op avontuur met twee dappere indianen Indi en Kai. Alle kinderen jong en oud zijn heel welkom op de eerste verdieping van de Bib tussen 11u en 12u! Het voorleesuurtje komt naar de kindjes in de vorm van een boek, een poppenkast, de Kamishibaï of een dansexpressie.

Hier kan je de voorleeskalender bekijken.

#wistjedatje

Digitale week

Overal in Vlaanderen en Brussel kan je in oktober kennismaken met de creatieve mogelijkheden van het digitale.

Lees meer

Jeugdboekenmaand

Jeugdboekenmaand is een campagne voor kinderen tussen 3 en 15 jaar. Tijdens deze maand wil Iedereen Leest aandacht vragen voor het plezier van lezen, voorlezen en naar illustraties kijken, aan de hand van een kwaliteitsvol aanbod. Elk jaar staat er een ander thema centraal.

Lees meer

KJV

KJV is een jury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. Juryleden krijgen een lijst van boeken om te beoordelen. Ze komen samen in leesgroepen om te praten over de boeken of kunnen als internetjury aan de slag.

Lees meer

Vertelwandeling "De Piepelotheekwandeling"

"Een piepelewattum?" vraagt Vos.
"Een bibliotheek." zegt Muis
Vos kijkt om zich heen. "Wat is dat, een piepelotheek?"
"Een plek met heel veel boeken.
Boeken die je kunt lenen.
En boeken heb je nodig.
Om dingen te beleven.
Om dingen te leren.
En om van gedachten te veranderen."

De kinderen worden meegenomen op wandeling door de bibliotheek. Samen met Vos en Muis ontdekken ze wat een bibliotheek is, wat je er allemaal kan vinden en welke regeltjes er moeten worden gevolgd ...

Afwisselend wordt er voorgelezen, een spelletje gespeeld en prenten bijeengezocht. De wandeling wordt afgesloten met het maken van een eigen boekje. De vertelwandeling duurt ongeveer 1 uur en is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.

Boekenzoeker en Pluizer

Boekenzoeker en Pluizer helpen om geschikte boeken te vinden voor kinderen.

Lees meer

Schatten van Vlieg

Schatten van Vlieg, ondertussen een vaste waarde in de vakantiemaanden juli en augustus, is een zomeractie voor families. In heel Vlaanderen en Brussel verstoppen bibliotheken en cultuurhuizen een schat van Vlieg.

Zo moedigen we families aan om er op uit te trekken en via de schattentocht het vrijetijdsaanbod in hun eigen buurt te ontdekken.

Elk jaar draait de schattenzoektocht rond een thema en elk jaar voorziet de bibliotheek een schattenzoektocht voor kinderen van 6 tot 8 jaar en van 9 tot 12 jaar

In 2019 is dat rond het thema "Proef jij wat ik proef?".