Leeshulp

Spannende thrillers, knotsgekke avonturenverhalen, boeken over fijne vrienden, prinsessensprookjes en stoere ridderverhalen, boeken over auto’s en over planeten, poëzie om bij weg te dromen, voor elk wat wils. 

Als jij denkt dat lezen niet aan jou besteed is, heb je het mis! In de bib kan iedereen genieten van lezen. Of je nu dyslexie hebt, blind of slechtziend bent – het maakt niet uit! De ene leest met zijn oren, de andere met zijn ogen. Maar wat vast staat: “Iederéén kan lezen!” 

De Bib heeft een mooi aanbod voor kinderen en volwassenen die het moeilijk hebben om gewone boeken te lezen, omdat ze gezichtsproblemen of dyslexie hebben bijvoorbeeld, of anderstalig zijn, of gewoon omdat lezen voor hen moeilijker is dan voor een ander.

Makkelijk Lezen

Hoezo makkelijk lezen? Ja, niet alleen voor eerste lezers zijn er boeken met verschillende moeilijkheidsniveaus, de gekende 'AVI-niveau’s’, maar ook voor 8-plussers zijn er boeken op de markt die  toegankelijk zijn voor wie lezen een zware opdracht is: kinderen met dyslexie, taalachterstand en/of concentratieproblemen. 

De Makkelijk Lezen-boeken vind je in het makkelijk lezen rek. Ze zijn herkenbaar aan het pictogram met het lezende mannetje vergezeld van de kleurencode voor elke leeftijd.

Daisy's en luisterboeken

Daisyboeken zijn ontwikkeld door de Luisterpuntbibliotheek, speciaal bedoeld voor personen met een leesbeperking. Die beperking kan fysisch zijn (slechte ogen of spierziekte bijvoorbeeld) of taalkundig (dyslexie, anderstalig of minder begaafd). Daisyboeken zijn luisterboeken op cd-rom. Van de meeste daisyboeken hebben we ook de papieren versie, je kan ze samen uitlenen. Heb je een lidnummer bij de Luisterpuntbibliotheek? Dan kan je via Daisy-online boeken streamen of downloaden. Zo wordt het lezen een stuk minder lastig.

Meer info vind je hier.

Naast de Daisy’s zijn er de gewone luisterboeken. Deze ‘boeken’ zijn cd’tjes met geluidsopnames van een voorgelezen boek. Van de meeste luisterboeken hebben we ook de papieren versie.

Grote Letterboeken

Grote Letterboeken hebben extra grote letters, speciaal voor mensen met een visuele handicap. De gedrukte letters zijn bijna 2x zo groot als de letters in gewone romans. Door deze grote druk zijn de boeken vaak dikker of bestaan ze uit twee delen. De grootletterboeken zijn op het rek direct te herkennen aan een grote G op het rugetiket van het boek. De collectie Grote Letterboeken wisselt een aantal keer op jaarbasis zodat er steeds variatie in het aanbod komt.

Bekijk onze collectie hier.
 

Leeshulpjes

Willen je ogen niet helemaal mee? Dan kan je in de bibliotheek leeshulpjes (loep, vergrootglas, vergrootblad of leesliniaal) vragen. Deze leeshulpjes kan je verkrijgen aan de balie en zijn enkel voor gebruik in de bibliotheek.

Tip: Heb je al eens aan een E-reader gedacht?

 

Audiokrant Kamelego

Wil je de krant beluisteren, dan kan dat in de bibliotheek vanaf 1 januari 2019 via de toepassing

De Audiokrant van Kamelego. Elke nacht zet Kamelego de integrale krant om naar een audiobestand. Zo kan ’s ochtends werkelijk iedereen genieten van de heldere opinies en ontluisterende journalistiek van de zeven Vlaamse kranten: De Standaard, Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg, De Tijd, De Morgen, Het Laatste Nieuws en Gazet van Antwerpen.

Blinden en slechtzienden, mensen met een motorische beperking, dyslectici, anderstaligen, ... kortom, iedereen met een leesbeperking.